Украинский

Украинский язык: 28 урок

Выучи язык с авторами сайта!

Здравствуйте! В этом уроке мы продолжаем разбираться со вторым спряжением, которое, как вы поняли, самое мудрёное. Сразу с места в карьер, а потом поделаем упражнения с письмами.

Ответы на упражнения 27 урока:

2. 1) Вчора листоноша приніс нам повідомлення про бандероль. 2) Мені потрібно відправити листа на адресу брата. 3) Я хочу купити конверт і марку для відправлення за кордон.4) Мені потрібно відповісти на дзвінок. 5) Де знаходиться ваше почтове відділення? 6) На пошті можна оплатити рахунки за послуги телефонного зв’язку? 7) У вас можна передплатити газети? 8) Мама відправила мене у магазин за хлібом. 9) На шкарпетці брата була велика дірка. 10) Я надсилаю грошовий переказ.

3. 1) братом; 2) батькові; 3) Синові; 4) зошита; 5) рота; 6) будинку; 7) снігу; 8) центрі; 9) студентів; 10) братові; 11) Батьків.

Вот вам небольшая таблица, которая облегчит выбор окончания в предложном падеже:

ii_vidm_predlozhny

 

Немного по именам собственным:

Мы уже выяснили, что с именами собственными в дательном и предложном падежах лучше всего употреблять -ові, но если у нас идёт два таких существительных подряд (имя и отчество), то у первого будет -ові, а у второго – у:

Петрові Івановичу, Іваненкові Олександру, Семенові Миколайчуку.

Мужские фамилии на -о склоняются также как и остальные одушевлённые существительные с окончанием -о: Павленко, Павленка, Павленкові (-у). Во множественном числе они тоже изменяются: наші друзі Петренки.

При образовании множественного числа мужского рода от существительных с суффиксами -анин, -янин, -ин в основе выпадает -ин, например: громадянин – громадяни, селянин – селяни, росіянин – росіяни, (НО грузин – грузини). В родительном падеже у них нулевое окончание: громадян, грузин, селян, росіян.

Запомните, что друг в единственном числе спрягается по твёрдому типу, а во множественном друзі – по мягкому.

(Лесная Г.М. Учебник украинского языка)

Сделаем два упражнения:

1. Образуйте предложный падеж единственного числа от существительных:

центр, зал, літак, майданчик, доступ, переклад, шлях, кіоск, університет, стадіон, степ, дядько, досвід, соловейко, зошит, образ, дзвінок, басейн, дворик, гуртожиток. підручник, час, брат.

2. От слов справа образуйте нужный падеж:

28-ur

 

Наш лучший друг – словарик http://lcorp.ulif.org.ua/dictua/

Отдохнём пока от склонений, вернёмся к теме переписки. И для начала достаточно простое (надеюсь) упражнение:

3. Прочитайте следующие фразы из писем и отметьте:
а) какие отрывки взяты из официальных писем, а какие из личных;
б) какие отрывки должны стоять в начале, середине и конце письма.

1) З найкращими побажаннями
2) Вітання зі Львова
3) У відповідь на лист від 25 серпня 2016 р. повідомляємо, що …
4) З повагою, …
5) Ми були раді отримати від тебе листа.
6) Вельмишановні колеги!
7) До зустрічі у Львові.

4. Прочитайте мейл и дайте ответы на вопросы к нему:

Дорогий Джоне!

Дякую тобі за листа. Було дуже приємно його отримати.
Ти приїдеш до Чернівців на навчання? Гарна новина! Сподіваюся, ти часто будеш заходити до нас у гості. Шкода, що не будеш жити у нас, як минулого року, але з іншого боку, окрема квартира – це просто супер. Надсилаю фото твоєї квартири, як ти просив. Вона мені дуже сподобалася: тихий район, але близько до центру, ти зможеш ходити в універ пішки. Запрошуй нас у гості – ми обов’язково прийдемо :)
Уся наша родина передає тобі найщиріші вітання. У нас все по-старому. тато, як і раніше, працює в туристичній фірмі, недавно почав їздити з екскурсіями до Берліна та Мюнхена. У мами дуже багато роботи – скоро починається новий навчальний рік. До речі, її учні передавали тобі вітання. Бабуся завжди про тебе згадує, коли готує твої улюблені вареніки з вишнями. В Остапа нове захоплення: сидить в Інтернеті і шукає інформацію про відомих футболістів. Як добре, що ти з ним розмовляв про футбол англійською! Тепер він найкраще у класі знає англійську, але, на жаль, тільки те, що стосується футболу :(
У мене нічого нового: канікули закінчуються, скоро знову почнуться заняття в униіверситеті. Навіть не віриться, що і ти тепер будеш вчитися у нас! Це просто супер!
Найкращі вітання від усіх моїх рідних, а також від наших спільних друзів! Будемо раді знову бачити тебе у Чернівцях!
На все добре, Олена.
P.S. Подзвони, коли приїдеш – ми тебе зустрінемо.

Вопросы:

1) Чому Джон їде до України?
2) Де він буде жити у Чернівцях?
3) Яку улюблену страву Джона часто готує бабуся Олени?
4) Чим цікавиться Остап?
5) Ким працює мама Оксани?

5. Прочитайте ситуации, выберите одну и напишите письмо:

1) Ви хочете вивчати українську мову. Напишіть учителю про себе, звідки ви, чим займаєтесь, чим цікавитесь, чому хочете вивчати українську.
2) Ви вже бували в Україні? Якщо так, напишіть листа своєму знайомому, у якому розкажіть про свою подорож.Якщо ні – про місця, які хотіли би відвідати.
3) Уявіть, що ви їдете на навчання чи роботу до України. Напишіть листа господарям квартири, яку будете винаймати. Розкажіть про себе, запитайте про квартиру, про умови проживання.
4) Ви розпочали навчання в Україні. Напевно, ваші рідні і друзі хвилюються за вас? Напишіть їм про своє навчання, про предмети, які вивчаєте. Також розкажіть про одногрупників і сусідів у гуртожитку, хто вони і з яких країн.

(Палінська О. Крок 2)

На сегодня это всё. Увидимся в следующем уроке.

Теги по теме:
Фото аватара

Алина Дудик

Алина Дудик - преподаватель арабского и английского языков.