Украинский

Украинский язык: 29 урок

Выучи язык с авторами сайта!

Привет-привет! Не устали еще? Сегодня будет немного про склонение, совсем немного. Зато будет большой текст про посткроссинг. С него, собственно, мы и начнём.

Ответы на упражнения 28 урока:

1. центрі, залі, літаку, майданчику, доступі, перекладі, шляху, кіоску, університеті, стадіоні, степу, дядькові (дядьку), досвіді, соловейкові (соловейку), зошиті, образі, дзвінку (дзвінкові), басейні, дворику, гуртожитку. підручнику, часі, братові.

2.
1. Ми йдемо до університету, гуртожитоку, брата, театру, батька, однокурсника, ліса, студентів
2. Мама дає їсти чоловікові, синові, ослові (ослу), братові, Павликові, котикові
3. Ми бачимо діда, онука, берег, літак, тата, сніг, тигра, керівника, Івана Павленка, друга, батька
4. Ви зустрілися з (зі) студентами, дядьком, Сашком, журналістом
5. Ми збираємося на (у) майданчик, сад, центр, стадіон, степ

3.
1) З найкращими побажаннями – официальное/неофициальное, конец письма
2) Вітання зі Львова – неофициальное, начало
3) У відповідь на лист від 25 серпня 2016 р. повідомляємо, що … – официальное, начало/середина
4) З повагою, … – официальное, конец
5) Ми були раді отримати від тебе листа. – неофициальное, начало/конец
6) Вельмишановні колеги! – официальное, начало
7) До зустрічі у Львові. – неофициальное, конец

Итак, посткроссинг. Это пост из реального блога (ссылка в конце текста), из него убрано 6 предложений. Ваша задача вставить их в нужные места.

Що таке посткроссінг? Це обмін листівками із посткроссерами з усього світу. Щоб отримувати листівки з усього світу, потрібно зареєструватися на сайті посткросингу https://www.postcrossing.com , створити профайл, після чого програма видає Вам 5 адрес, на які треба відправити листівку. Кожна листівка має свій ID-код, який потрібно написати на листівці. Щасливий власник Вашої листівки за допомогою цього коду реєструє листівку. І ось, коли перша листівка зареєстрована, Ваша адреса відкривається іншим посткросерами. З цього моменту можна починати перевіряти свою поштову скриньку)) В середньому це займе близько місяця-півтори… 1) _______ Спершу більше, звісно, відправлених.

Ще один важливий момент. Ти не знаєш звідки отримаєш листівку, той, кому відправляєш свою, також про це не знає. 2) _______ . Тобто, здебільшого, обмін односторонній і разовий. Для тих, хто бажає обмінюватися з кимось із посткроссерів і пізніше, існує поняття direct swaps. При реєстрації в пункті direct swaps ставиться пташка (yes). Це означає, що Ви не проти того, щоб отримати листівку у відповідь на свою. І знову ж таки, якщо Вам настільки сподобалася поштівка, що Ви хочете відповісти, варто перевірити чи даний посткросер підтримує direct swaps. Власне, адресу в профайлі писати не можна. Така система потрібна, щоб контролювати справедливий розподіл адрес.

Як знати яку вибрати листівку? Для цього власне заповнюється профайл. Інформація може бути найрізноманітніша. Дехто пише всього одне-два речення, в декого здоровенний текст. 3) ______ . Як на мене, то цікавіше, коли список таких побажань великий. Так легше підшукати відповідну листівку. Тому що суть посткроссингу не лише отримати класну листівку, а й потішити отримувача своєю.

Про що писати у листівках? Офіційна мова посткроссингу — англійська. Але елементарних знань цілком достатньо, щоб підписати листівку. Головне вказати адресу і код! А сам текст під настрій. Наприклад, дуже часто мої листівки починаються такими словами: “Привіт! Мене звати Софія і я живу в чудовому Львові — місті прекрасної архітектури, багатої історії, мистецтва, кави та солодощів!” 4) _______ . Я обов`язково вказую ще дату, погоду і гарне побажання. Часом пишу про себе, якщо була в місті, де живе отримувач, пишу про враження від нього…Словом, все залежить від ситуації.

Як відправити листівку? Дуже просто) Купити листівку, підписати, прийти на пошту, купити марку, закинути в скриньку.

Марки то “окрема пісня”. Є авіа, є наземні. Головне не тормознути і не наліпити на листівку в США наземну марку. 5) ______ . В посткроссингу є термін expired postcard. Це листівка, яка подорожує більше 60 діб. Якщо за 60 днів листівка не була зареєстрована, то відкривається нова адреса. Сумно, звісно, особливо, коли це якась супер класна листівка, але що поробиш, часом в житті журбинки трапляються…

Марки бувають стандартні і художні. Художні то такі красіві-красіві. З жабами, наприклад. Чи з гуцулами, або голубами, або козаком Мамаєм. 6) _____ . Типу, або текст, або марка))) Стандартні теж красіві, но не настільки. З листочками всякими. От як наклеїти всю вартість марки оцими стандартними, але різного номіналу, тоді їх багато і вони всі різні листочки, от тоді теж гарно. Ну але все одно, Мамай краще))

а) Часто потрібні слова з`являються зразу після перегляду інформації про посткросера, якому пишеш.
б) На отриману листівку відповідається електронною поштою після реєстраці.
в) Якась така фіщка, що листівки, відправлені наземним транспортом, частіше губляться.
г) Система працює так, що скільки відкриток ти відправив, стільки ж і отримаєш.
д) Проблема в тому, що вони трохи великі і часом з трудом влазять на ту нещасну листівку.
є) Зазвичай це кілька слів про посткроссера, його улюблені заняття, смаки, сім`ю тощо, а найважливіше — вподобання у листівках.

Справились? Вот теперь можете послушать и проверить свои догадки.

http://bearsden.com.ua/?p=900

Новые слова:

посткроссінг, посткросинг – посткроссинг
з усього світу – со всего света
зареєструватися на сайті – зарегистрироваться на сайте
створити профайл – создать профиль
перевіряти поштову скриньку – проверять почтовій ящик
потішити – порадовать
враження від – впечатления от
подорожувати – путешествовать
журбинка – печалька

ВТОРОЕ СКЛОНЕНИЕ ТВЕРДОЙ ГРУППЫ МУЖСКОГО РОДА

И еще немного информации по второму склонению твёрдой группы мужского рода.

В основах существительных мужского рода твёрдой группы также происходит чередование і-о, і-е, когда когда закрытый слог становится открытым: стіл – стола, ніс – носа, папір – паперу, рубіж – рубежу, также Київ – Києва (ї-є), но: ліс – лісу, вік – віку.

В предложном падеже единственного числа перед окончанием -і чередуются конечніе согласные основы г, к, х – з, ц, с: беріг – на березі, язик – на язиці, горох – у горосі.

рік, року, році
ріг, рогу, розі
бік, боку, боці

В звательном падеже единственного числа перед окончанием -е согласные чередуются по другому:
г, к, х – ж, ч, ш

Друг – друже, козак – козаче, Явтух – Явтуше.

Сразу отработаем это.

1. Образуйте звательный падеж:

чоловік, козак, поріг, луг, Федір, парубок, Михайло, Степан, батько, Олег, студент, друг, дядько, Іван, Петро, Семен, президент.

2. Поставьте слова в скобках в нужній падеж:

1) Ми мешкаємо на четвертому (поверх). 2) У цьому (будинок) живуть мої батьки. 3) На (поріг) нас зустрічає бабуся. 4) На високому (горіх) сидить білочка. 5) У такому (порох) нічого не видно. 6) У центрі міста все перебуває у постійному (рух). 7) Мій брат живе у (Владивосток). 8) В якому (одяг) ти почуваєш себе впевнено? 9) Що в умі, те і на (язик). 10) Що з (віз) упало, то пропало.

Ну и хватит на сегодня. Увидимся в новом уроке.

Теги по теме:
Фото аватара

Алина Дудик

Алина Дудик - преподаватель арабского и английского языков.