Украинский

Украинский язык: 24 урок

Выучи язык с авторами сайта!

Урок 24

Всем привет в новом уроке! Мы продолжаем разбирать склонения и сегодня рассмотрим группы первого и второго склонения по твёрдости-мягкости.

Ответы на упражнения 23 урока:

1. 1) підручника; 2) грошей; 3) дешевого ресторану; 4) київського торта.

2. 1) немає білої сумки; 2) немає червоної парасольки; 3) немає двоюрідного брата; 4) немає гарних квітів; 5) немає словника.

3.

1) І склонение

вдача
квасоля
рілля
очистка
бідолаха

ІІ склонение

сплеск
почуття
здоров’я
світло
насип

ІІІ склонение

вченість
подорож
старість
синь
кров
сирість

Фраза: Свобода – це можливість сказати, що двічі по два – чотири.

2)

І склонение

снага
лелека
удача
палата
стеля
лиштва

ІІ склонение

оголошення
подвір’я
квартал
коріння
хрущ
дишель
ступінь
ситро

ІІІ склонение

міць
снасть
ошатність
бистрінь
смаглявість

Фраза: Основна мета красномовства – не дати говорити іншим.

СКЛОНЕНИЯ ИМЕН СУЩЕСТВИТЕЛЬНЫХ

Давайте сразу начнём с деления на группы.

Существительные І и ІІ склонений делятся на группы в зависимости от того, какие гласные появляются в них в процессе склонения сразу после основы. Групп 3: твёрдая, мягкая и смешанная (тверда, м’яка і мішана). Группу определяют по последнему согласному основі.

Существительные с основой на твёрдый нешипящий относятся к твёрдой группе: берез-а, дорог-а, Дніпр-о, шлях, сел-о, віз.

Существительные с основой на твёрдый шипящий относятся к смешанной группе: пожеж-а, пущ-а, тиш-а, алич-а, вуж, кущ, плющ, ключ, плеч-е, прізвищ-е.

Существительные с основой на любой мягкий относятся к мягкой группе: земля, зоря, армія, сім’я, серпень, фахівець, трамвай, сузір’я, насіння, узвишшя.

К мягкой группе также относятся существительные среднего рода на -є с основой на нешипящий: пол-е, сонц-е, мор-е, серц-е. При склонении их основа оканчивается на мягкий согласный: поля, сонця, моря, серця.

Существительные ІІ склонения мужского рода с конечным -ар, -ир, могут относиться и к мягкой и к твёрдой группам.

Существительные с постоянным ударением на -ар, -ир относятся к твёрдой группе: кулінар – кулінара, санітар – санітара, буксир – буксира, касир – касира.

К твёрдой группе также относятся существительные комар, пластир, хабар, варвар, панцир, долар. Хотя по ударению должны были бы относиться к мягкой.

Все остальные существительные с -ар, -ир относятся к мягкой группе: токар, бібліотекар, лікар, Лазар, кобзар – кобзаря, вівчар – вівчаря, пустир – пустиря.

К мягкой группе в качестве исключения также относятся существительные Ігор, якір, лобур, кучер (волосся), єгер.

Существительные ІІ на -яр могут относиться к смешанной или твёрдой группе.

Существительные на -яр с ударением на окончании и в косвенных падежах относятся к смешанной группе: скляр – скляра, школяр – школяра, бетоняр – бетоняра, сміттяр – сміттяра.

Все остальные существительные на -яр относятся к твёрдой группе: столяр – столяра, муляр – муляра, ювіляр – ювіляра, екземпляр – екземпляра.

Теперь упражнение.

1. Разделите слова на три группы по столбикам 1) твёрдую; 2) мягкую; 3) смешанную. В качестве проверки снова будет продолжение фраз: 1) “Наука зробила нас богами … ”
Фраза, імідж, матрац, зброя, кузня, чиж, книга, стебельце, життя, дідух, книш, багаж, пшоно, кваша, клей, невдаха, знак, училище, дивовижа, тюхтій, здоров’я, площа, кишмиш, віршомаз, дьоготь, імперія, остача, ожина, вишня, тягач.

В МАГАЗИНЕ

У вітрині «Денні і Джордж» стоїть скромний темно-зелений прямокутник, на якому кремовими буквами написано: «РОЗПРОДАЖ». Цього не може бути. «Денні і Джордж» ніколи не влаштовують розпродажів. Їх кашемірові шарфи і шалі користуються таким попитом, що вони могли б продавати товар і вдвічі дорожче. Всі мої знайомі, весь світ прагне отримати шарфик від «Денні і Джордж». (Звичайно, за винятком моїх батьків. Моя мама впевнена, що якщо річ не можна купити в звичайному торгівельному центрі, то вона і зовсім не потрібна.)

Двері зачіпають підвішений над нею дзвіночок, і симпатична світловолоса продавщиця піднімає на мене погляд. Не знаю, як звуть цю милу дівчину, але мені вона завжди подобалася. Вона зовсім не схожа на цих гордовитих корів з інших магазинів і ніколи не злиться, якщо хтось годинами стоїть біля прилавка, розглядаючи речі, які йому явно не по кишені. Зазвичай я по півгодини пожираю очима шарфики в магазині «Денні і Джордж», а потім йду в сусідній магазин аксесуарів і купую щось для підняття духу.

– Здрастуйте, – кажу я, намагаючись надати голосові невимушеність. – У вас … здається … розпродаж.
– Так, – посміхається білявка за прилавком. – Хоча таке зазвичай не в наших правилах.

Я очманіло оглядаю зал: на полицях акуратними стовпчиками складені шарфи з темно-зеленими етикетками «знижка 50%». Набивний оксамит; шовк, обшитий бісером; кашемір з вишивкою. І на всіх шарфиках скромні ярлички «Денні і Джордж». Їх тут видимо-невидимо, просто очі розбігаються … Я починаю панікувати.

– Мені здається, вам завжди подобався ось цей, – каже мила білявка, витягуючи бризкотливе сіро-блакитне диво зі стосу прямо перед собою.

О так. Звичайно. Цей шарфик я пам’ятаю.  Я в житті не бачила нічого прекраснішого цього шарфика. Дівчина дивиться на цінник: «Ціну знижено з 340 до 120 фунтів». Вона підходить до мене і обвиває шарф навколо моєї шиї, а я зачаровано дивлюся на своє відображення в дзеркалі. Які можуть бути сумніви? Я повинна купити його.

– На вашому місці я б його купила не роздумуючи, – посміхається мені продавщиця. – Він один такий залишився. Пальці мої самі собою намертво впиваються в шарф.
– Беру! – Видихаю я. – Беру.
І ось вона загортає шарфик в тонкий пакувальний папір, а я дістаю гаманець і звичним жестом відкриваю відділення, де лежить моя «ВІЗА», але … намацую тільки шкіряний край кишені. Я здивовано завмираю, а потім починаю гарячково нишпорити по всіх відділеннях гаманця – вирішивши, що засунула її разом з чеком або поклала в відділення для візиток … І раптом згадую. Чорт, я ж залишила її на столі!

Ось дура. Як я могла залишити картку? Чим я тільки думала? Добра продавщиця укладає загорнутий в пакувальний лист шарф в темно-зелену фірмову коробку «Денні і Джордж». Боже. Що ж робити?

Як будете розплачуватися? – Ввічливо цікавиться вона.
Моє обличчя заливає фарба.
– Тільки що виявила – я забула свою кредитку в офісі, – запинаючись, бубоню я.
– Ой.
Руки дівчини застигають в повітрі.
– А ви не могли б притримати його для мене?
Дівчина явно збентежена.
–  А на скільки?
– До завтра? – В розпачі запитую я.
– Боюся, що ні. Нам заборонено притримувати товар, виставлений зі знижкою.
– Ну хоча б до вечора, – прошу я. – Ви коли закриваєтеся?
– О шостій.
О шостій! Мене охоплює збудження, змішане з почуттям величезного полегшення. Давай, Ребекко! Ідеш на прес-конференцію, змиваєсся звідти раніше, на таксі мчиш в офіс. Там хапаєш кредитку, кажеш Філіпу, що забула на прес-конференції записну книжку, повертаєшся сюди і купуєш шарфик.
 – А до закриття зможете притримати? – Благаю я. – Будь ласка. Дуже вас прошу.
Дівчина здається:
– Добре, відкладу його для вас.
– Дякуємо! Вибігаю з магазину і поспішаю до «Брендон Комьюникейшнс», благаючи Бога, щоб прес-конференція не затягнулася.

На этом будем сегодня закругляться. Завтра у нас будет финальный урок на этой неделе, чтобы вы два дня отдохнули, всё таки уже целый месяц занимаемся.

Теги по теме:
Фото аватара

Алина Дудик

Алина Дудик - преподаватель арабского и английского языков.