Украинский

Украинский язык: 33 урок

Выучи язык с авторами сайта!

Всем привет! В этом уроке мы повторим наши дорогие склонения и еще немного послушаем и почитаем про города:

Ответы на упражнения 32 урока:

1. 1) відра; 2) містах; 3) крісла; 4) війську; 5) ліжку; 6) полотні; 7) колі; 8) селах / селу; 9) лихо; 10) ока; 11) вікном.

2. 1) місця; 2) обличчі; 3) віконця; 4) весіллі; 5) питань; 6) засіданні; 7) морю; 8) роздоріжжі.

3. 1) горищі; 2) селищі; 3) прізвищем; 4) явищем; 5) річищі; 6) бомбосховищі; 7) згарищами; 8) книгосховищі.

5. Я живу в центрі міста на красивій вулиці. Мої друзі живуть поруч. Ми разом їздимо до університету і разом повертаємося додому. Ввечері ми любимо посидіти в кафе біля нашого дому. Улюблене місце відпочинку мешканців міста – це зелена смуга на нашій вулиці. А найвідоміша споруда – ляльковий театр. Тут завжди багато малечі, яка любить грати біля театру. Мені подобається тут гуляти.

Давайте для разнообразия начнём с городской части.

1. Сейчас у нас будет кусочек из фильма Великий Гетсби (2013 года) о жизни в одном американском городе в 20-е годы на украинском языке. Ваша задача просмотреть кусочек фильма с минуты 03.04 до 05.21 и заполнить пропуски:

– Що в вас було з ним?

– Одна 1) _____

Влітку двадцять другого невгамовність 2) _____.

Ставки сягали рекордних рівнів і 3) ­­­­­_______ . Вечірки ставали розкішнішими, вистави – пишнішими, 4) ______ . Мораль тріщала по швах, а сухий закон дав зворотній ефект, зробивши випивку дешевшою.

Уолл-стрит вабила молодих та амбітних, і я був одним із них.

Я зняв будинок 5) _______, на Лонг-Айленді. Я жив у Вест Егу, в обшарпаному 6) ______ , затиснутому серед маєтків нуворішів.

Я купив кільканадцять посібників із 7) ______ , зовсім мені не знайомої.

– Фондовий ринок сягнув нових висот…

– Так, мем, так, звісно, жодних гарантій немає. Я б не інвестував усе до копійки…

В Єллі у мене були мрії 8) ______ , та я поставив на них хрест. Навкруги буяла зелень і сяяло сонце, але я планував усе літо присвятити навчанню. І, напевне, так би і було, якби не ті нестримні веселощі, що вабили мене, з поза 9) ______ , що належав досі незнайомому мені джентельмену на ім’я Гетсбі.

– То він був вашим сусідом?

– Сусідом, так.

2. Еще одно “городское” задание: прочитайте текст про вольные города из Игры Престолов и отметьте, к какому городу относится каждый факт:

1) славиться своїми ремісниками

2) тут шанують моряків і мечників

3) наявний храм на честь Владики Світу

4) раби мають татуювання на обличчі

5) принця може бути страчено через певні обставини

6) відомий отрутою

Вільні міста — могутні багаті міста в західній частині Ессоса. У кожному з них свої культура і звичаї, всі міста торгують з Сімома Королівствами.

Браавос – найбагатший і, мабуть, самий потужний у торговому відношенні серед вільних міст. Він побудований на сотні крихітних островів в прибережній лагуні. Острови з’єднані мостами. Біля входу в гавань стоїть гігантська статуя Браавосійського Титана. Людей, що населяють місто, називають браавосійцями. Найбільш шанованими професіями вони вважають моряків і мечників.

Лис відомий піратами й отрутою, яка називається Сльози Лиса. Лис захищений високими стінами. При виборі правителів тут домінують багатства, а не вибір за народженням.Торгівля вважається професією, чеснішою за застосування зброї. Лисом править конклав з магістрантів, обраних з числа найбагатших і знатних людей міста. У Лисі кількість рабів перевершує чисельністю вільних людей як три до одного. Лис це портове місто. Там немає встановленої віри. Храми і святині багатьох різних богів можна знайти на вулицях і набережних міста.

Мир – це найважливіший порт, який розташовується на березі моря Мірт. Місто знаходиться на південь від Пентоса і на північ від Спірних земель. Ремісники Миру відомі всюди. Особливо цінується мереживо з цього міста.

Пентос – це велике, багате місто. Економіка міста ґрунтується на торгівлі та виробництві деяких продуктів, таких як сир. Жителі міста платять данину дотракійцям, щоб ті не чіпали місто. Містом править Принц, який вибирається з представників відомих сімей міста. Якщо щось трапляється, наприклад, неврожай чи поразка у війні, принцу перерізають горло, і магістри вибирають нового.

Волантіс — саме південне і найстаріше вільне місто, яке розташоване на березі Літнього моря, в гирлі річки Ройни. Було засноване як колонія Валірії. Є величезним портом. У місті співіснують багато релігій, в тому числі там збудований храм на честь Владики Світу. Місто побудоване на обох берегах річки Ройни, які з’єднуються величезним мостом. Волантіс управляється благородними людьми, але там є і багато рабів. На обличчях рабів зроблені татуювання, щоб їх можна було легко розрізняти. Наприклад, на обличчі раба, який працює на риболовецькому судні, буде витатуювана риба. Рабам забороняється чіпати благородних людей, покарання — смерть.

Основано на материалах сайта: http://uk.gameofthrones.wikia.com/wiki/Вільні_міста

Теперь несколько упражнений на повторение:
3. Повторяем дательный падеж местоимений

Выберите правильный вариант из двух в каждом предложении:

Остап вважає, що друзі 1) йому / собі заздрять: Джон подарував 2) йому / собі справжній фірмовий м’яч! Він не знаходить 3) йому / собі місця від радості. А ще батьки подарували 4) йому / собі на день народження футбольну форму, а потім він купив 5) йому / собі шарф фан-клубу “Карпат”. Він зробив фотографію, і вона 6) йому / собі дуже подобається.

4. Следующее упражнение направлено на повторение первого склонения смешанной группы.

Измените все формы единственного числа на множественное:

1) Яку мову ти вивчаєш? 2) Влітку я буваю на дачі. 3) Стара вежа стоїть на горі. 4) Мама говорить з дочкою. 5) Під кручею була хатинка. 6) Ми з однокурсницею йдемо в аудиторію. 7) На дошці я читаю новий вираз.

5. И на второе склонение среднего рода. Постаьте существительные в родительный падеж множественного числа и разделите их на две колонки: 1) с нулевым окончанием, 2) с окончанием -ів/-їв:

Обличчя, море, село, ікло, почуття, плесо, укриття, льодосховище, подвір’я, ошуканство, життя, дно, сузір’я, уміння, верхів’я, роздоріжжя, свято, прислів’я, очко, міжгір’я, пальто, відкриття, століття, питання.

Ключ: из вторых букв первой колонки должно получиться окончание фразы: “Щоб сказати те, що треба, і тоді, коли треба, потрібно…”

Будем потихоньку закругляться и подготовимся к рассказу о вашем городе. Ответьте на вопросы:

1) У якому місті ти живеш? Де воно розтошоване?

2) Твоє місто велике?

3) Чим славиться твоє місто?

4) На чому базується економіка твого міста?

5) Які туристичні місця є у твоєму місті?

6) Які цікаві факти з історії ти знаєш про своє місто?

7) Які місця розваги популярні у твоєму місті?

8) Де ти любиш бувати найбільше у своєму місті?

9) Назви 5 слів, які описують твоє місто.

10) Якби ти міг жити де завгодно, що за місто ти обрав би?

В завершении этого урока хочу поделиться песней современной украинской певицы ONUKA – MISTO.

Держите слова:

Це моє місто лине

Це моє місто, де безліч протиріч

Це моє місто, що лиш за хвилини

Народжує ранок, лине одразу в ніч

(Я тобі даю, я тобі даю)

В ритмі зі мною пульсує

Раптом гальмує і хвилює тим

Інколи місто за мною сумує

Спокій дарує, бо тут є мій дім

Та моє місто знає

Про мене все знає, про безліч протиріч

Місто ніколи не засинає

На мене чекає, впізнає з усіх облич

Я тобі даю

Свою надію

Даю надію

Я тобі даю

Даю надію

І знову дію

На этом будем закругляться. Увидимся в новых уроках.

Теги по теме:

Евгения

Евгения Кашаева, мать-основатель проектов Language Heroes (https://lh12.ru) и Arts & Languages (https://arts12.ru). Люблю придумывать, а еще люблю хороших людей :) Изучала штук 9 языков, а сейчас ударилась в творчество (и кантонский)